2019. május 7., kedd

OKT 11.: Mogyorósbánya – Dorog (2018.07.16.)

Már régóta szerettem volna megmászni a híres-hírhedt Nagy-Getét. Egyrészt azért, mert a Mogyorósbánya – Dorog rész még hiányzott ahhoz, hogy teljes legyen a pecsétgyűjteményem a Szárliget – Rozália téglagyár szakaszon. Másrészt azért, mert sokat olvastam már róla, általában azt, hogy nagyon meg tudja izzasztani az embert. Főleg akkor, ha Tokod felől kell megmászni. Harmadrészt pedig azért, mert a hálószobánk ablaka éppen a hegy irányába néz és gyakran elgondolkoztam rajta, vajon milyen lehet onnan a kilátás.

A szabadságom első napján korán reggel keltem és negyed 7-kor már Dorogon vártam a Mogyorósbánya felé induló buszt. A mentrendben jelzettnél néhány perccel korábban meg is érkezett és 20 perc alatt elvitt Mogyorósbányára. A Kakukkban begyűjtöttem a pecsétet és már indultam is a Kőszikla irányába.

A nem túl meredeken, de folyamatosan emelkedő erdei úton 20 perc alatt értem el a TIT emlékkövet. A kitaposott ösvényt követve kimentem a sziklákig, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a környékre. Habár még korán volt és párás volt a levegő, de azért a távolban ki lehetett venni az esztergomi bazilika körvonalait és az alatta kanyargó Duna vonalát.

A TIT emlékkő a Kősziklán
A TIT emlékkő a Kősziklán
Reggeli pára takarja az esztergomi Bazilikát és a Dunát
Reggeli pára takarja az esztergomi Bazilikát és a Dunát
Kőszikla
Kőszikla
Rövid nézelődés után indultam tovább Tokod felé. Fél óra alatt értem le a pincesoron lévő pecsétig. A pecsételés után rövid pihenőt tartottam az esőházban és nyáriasabb öltözetre váltottam. Ekkor még nem volt 8 óra, de már forrón tűzött a nap. Bele sem mertem gondolni, hogy mi vár rám 1-2 óra múlva…

Pókháló a pincesoron
Pókháló a pincesoron
A pincesorról kiérve, a rövid aszfaltos szakasz után gyorsan elértem a letérőt és elkezdtem az emelkedést a Hegyes-kő felé. Többször megálltam fényképezni és megcsodáltam a már magam mögött hagyott Kősziklát, valamint a még előttem álló Nagy-Getét. Fél óra sétával értem el a „zászlós hegy” lábához. Itt vettem egy nagy levegőt és elindultam a meredek sziklafalon felfelé. Fentről csodás körpanoráma nyílik a környékre, megéri oda felkapaszkodni. Ráadásul nem is olyan nehéz, mint amilyennek azt első ránézésre gondolja az ember.

Visszatekintés a megtett útra
Visszatekintés a megtett útra
Visszatekintés a Kősziklára
Visszatekintés a Kősziklára
Akár egy hagyma is lehetne...
Akár egy hagyma is lehetne...
Rövid nézelődés után óvatosan leereszkedtem a meredek sziklafalon, majd indultam tovább, terveim szerint Tokod felé. Egy kényelmes szakaszra számítottam, ezért a hátizsákomból elővettem egy szendvicset, amelyet menet közben terveztem elfogyasztani. Nézelődtem, falatoztam, közben követtem a tarló szélén haladó poros szekérutat. Jelzéseket nem láttam, de olyan egyértelműnek látszott az útvonal, hogy nem is hiányoltam azokat. A távolban egy nyúl szaladt át az úton, sikerült róla néhány tetszetős fényképet is készíteni.

Miatta tettem egy kis kitérőt
Miatta tettem egy kis kitérőt
10 perc gyaloglás után kezdtem gyanakodni, hogy valamit elrontottam, mert továbbra sem láttam magam előtt a Tokodra lefelé ereszkedő utat. Ránéztem a GPS-re és akkor láttam, hogy nem sokkal a Hegyes-kő után balra kellett volna fordulni, azóta a K helyett a K+ jelzésen haladtam. Megfordultam és visszamentem az eltévesztett letérőig. Visszaérve megállapítottam, hogy amikor ott jártam, rácsodálkoztam a magas, kopasz fatörzsekre, de a kitaposott ösvényt nem vettem észre. Innen a helyes utat követve, időnként a lelógó faágak között bújócskázva, időnként pedig a tűző napon baktatva 20 perc alatt leértem Tokodra.

Onnan jöttem...
Onnan jöttem...
...és arra megyek
...és arra megyek
Az MTSZ honlapján azt olvastam, hogy az Aladár kocsmában a pecsét a pult alatt található. Ezért aztán nagyon megijedtem, amikor messziről megláttam a bejáraton lévő rácsot. Szerencsére nem fordultam vissza és az épülethez érve megtaláltam az ajtó mellett, a falra felszerelt pecsétet. Így aztán sikerült mindkét tokodi pecsétet begyűjtenem.
Az adminisztráció után már indultam is tovább a nap „csúcspontja”, a Nagy-Gete teteje felé. A faluból kivezető aszfaltutat elhagyva egy széles, köves úton haladtam tovább. Figyeltem az út bal oldalát, mert tudtam, hogy hamarosan le kell térni róla. Meg is találtam a kitaposott ösvényt, egy fán a jelzést is észrevettem, így hát egy keskenyebb, de annál nagyobb kövekkel „kirakott”, vízmosásokkal szabdalt úton folytattam a hegymenetet. Néhányszor megálltam nézelődni, fényképezni és vártam, hogy mikor kezdődik „AZ EMELKEDŐ”.
Ami késik, nem múlik, hamarosan elértem a sziklás, nagyon meredek szakaszt, amelyik a csúcsra vezetett. Nem volt könnyű szakasz, de a leírások alapján sokkal nehezebbre számítottam. 45 perccel a tokodi pecsételés után már a Nagy-Gete tetején gyönyörködtem a kilátásban. Eddigre már a pára is felszállt, jól lehetett látni a távoli hegyeket is.

Felfelé a Nagy-Getére
Felfelé a Nagy-Getére
Kilátás a hegytetőről 1.
Kilátás a hegytetőről 1.
Kilátás a hegytetőről 2.
Kilátás a hegytetőről 2.
A nézelődés után indultam tovább a széles, árnyékos, enyhén lejtős úton. Negyed óra múlva értem el a Gete-hegy tetején felállított fakeresztet. Itt leheveredtem a kis tisztásra és gyönyörködtem a kilátásban.

Kilátás a hegytetőről 3.
Kilátás a hegytetőről 3.
Ereszkedés Dorog felé
Ereszkedés Dorog felé
Az ezután következő, Dorogig tartó 5 km-es szakasz nem tartogatott túl sok izgalmat. A városba érve még tettem egy rövid kitérőt a kálvária tetejére. Fentről szép kilátás nyílik a városra és Esztergomra, de a szemem mindig a közeli, hatalmas kéményre tévedt, ami rontotta az összképet. Ennek ellenére nem bántam meg, hogy felmásztam ide is.

A dorogi Kálvária tetején
A dorogi Kálvária tetején
Az esztergomi Bazilika
Az esztergomi Bazilika
A kálváriáról 20 perc alatt leértem a vasútállomásra. A sötét, elhanyagolt, falfirkákkal teli aluljáróból kiérve, a lépcső mellett jobbra található bélyegzővel beütöttem a füzetbe az aznapi negyedik pecsétet, így téve teljessé az OKT 11. szakaszának gyűjteményét. December óta, amikor utoljára itt jártam, nem változott semmi. A bélyegző doboza körül a fal továbbra is tele van pecsételve és a vasútállomás építésében sem vettem észre semmi változást.

A nemrég felújított vasúti aluljáró Dorogon
A nemrég felújított vasúti aluljáró Dorogon
Ezután már nem volt más hátra, mint visszasétálni az Okmányiroda előtt parkoló autóhoz és rövid autózás után családi körben elfogyasztani az ebédet.

Ezen a szakaszon egyértelműen a gyönyörű kilátás volt az, ami számomra emlékezetessé tette a sétát. Persze ahhoz, hogy szemünk elé táruljon a káprázatos panoráma (Gerecse, Budai-hegység, Esztergom, stb.), meg kellett mászni három hegyet is. De megérte! A jelzések általában követhetőek voltak, helyenként pedig maga a kitaposott ösvény segített a helyes haladási irány megtalálásában. Volt néhány hely, ahol jobban oda kellett (volna) figyelni, de ezek nélkül kevesebb lett volna a mesélnivaló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

RPDDK 07.: Mesztegnyő – Kaposmérő (2024.04.13.)

Homok, homok, homok és egy kis aszfalt, közben pedig két új pecsét, rengeteg szép virág és üde zöld természet. Így lehetne röviden ös...